29. února 2016

Oslavy 180. výročí korunovace

Dne 7. září 2016 si budeme připomínat sto osmdesáté výročí poslední české královské korunovace, která proběhla v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha na Pražském hradě. Pro někoho málo významné datum v sobě ovšem skrývá větší symboliku, než pouhé potvrzení vlády dalšího panovníka. Poslední korunovaný český král Ferdinand V. Dobrotivý je dobře znám jako málo bystrý vladař. V učebnicích dějepisu se ale zapomnělo na mnoho jeho předností, stejně jako na skutečnost, že Čechy mu byly skutečným domovem. Cílem projektu OSLAVY KORUNOVACE je tedy řádně rehabilitovat jeho odkaz a připomenout široké veřejnosti jeho život a zásluhy o rozvoj Čech, Moravy i Slezska.

Hlavním organizátorem projektu je spolek PRO FIDELITATE, který vznikl z iniciativy rodiny Kolowratů Krakowských z Rychnova nad Kněžnou. Jeho úkolem je poskytování obecně prospěšných činností na ochranu a obnovu českého kulturního dědictví. Málo známou skutečností je, že František Antonín hrabě Kolowrat Liebsteinský (1778–1861), majitel panství Rychnova nad Kněžnou a státní ministr, byl jedním z nejdůležitějších aktérů poslední pražské korunovace, když 7. září 1836 položil v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha na Pražském hradě českou královskou korunu na hlavu císaře Ferdinanda V. Nástupci Františka Antonína Kolowrata Liebsteinského proto chápou organizaci oslav poslední české korunovace jako závazek vůči duchovnímu odkazu předků v rámci Rychnovska i celé České republiky.

O celém projektu a zejména o jednotlivých akcí, kterých se můžete zúčastnit, se dočtete více na stránkách projektu: oslavykorunovace.cz/

Žádné komentáře:

Okomentovat