11. července 2016

Nalezení Aristotelova hrobu

Řekové údajně objevili 2400 let starý Aristotelův hrob

Irena Gruberová, 28. 5. 2016


Řečtí archeologové přišli se zprávou, že s největší pravděpodobností nalezli hrob, kde měl být před téměř 2400 lety pochován slavný řecký filozof Aristoteles. Archeolog Kostas Sismanidis věří, že jeho ostatky jsou uloženy v hrobce ve starobylém městě Stagira, odkud filozof pocházel.





Aristoteles byl jedním z největších starověkých filozofů, jenž svým myšlením pomáhal utvářet i moderní západní vědu. Přesto svět neznal po dlouhá staletí místo jeho posledního odpočinku. Teprve až nyní, 2400 let po jeho smrti, jsou archeologové přesvědčeni, že našli Aristotelův hrob v ruinách starobylého řeckého města Stagira v Centrální Makedonii. Nález byl prezentován na kongresu „2400 let Aristotela“, který právě probíhá v Thessaloniki.

„Nemám pro to pevný důkaz, ale silné indicie mě vedou téměř k jistotě,“ prohlásil archeolog Kostas Sismanidis. Podle něj jak poloha hrobky, tak i doba její vzniku naznačují, že byla určena pro řeckého filozofa.

Aristoteles se v roce 384 před naším letopočtem narodil ve Stagiře a zemřel roku 322 př. n.l. ve městě Chalkis na ostrově Euboia. Dlouho se mělo za to, že byl v Chalkidě pochován. Nyní se však řečtí archeologové domnívají, že lidé ze Stagiry převezli popel zemřelého filozofa do jeho rodiště.

Hrobka, kam jeho ostatky uložili, měla podobu 10 metrů vysoké půlkruhové kaple s mramorovou podlahou a oltářem uvnitř. Postavena byla někdy mezi lety 323 až 32 před Kristem. Zdá se, že k ní vedl dlážděný chodník. Je zcela evidentní, že stavba byla určena veřejnosti, na druhou stranu však archeologové poukazují, že vznikla ve spěchu a až později byla opatřena kvalitnějším materiálem. Hrobku však posléze zničili Byzantinci, kteří poblíž ní postavili hranolovou věž.

zdroj: ExtraStory.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat