11. července 2016

Maria Rasputin - neznámá dcera známého muže

Zatímco o Rasputinovi už někdy slyšel snad každý (kdyby ne na hodinách historie, tak minimálně z písniček Bonnie M), o jeho příbuzných se běžně moc nemluví. Někdy to dokonce může vypadat, že žádné příbuzné ani neměl. Naopak ale jedna z jeho dcer, celkem měl tři děti, prožila poměrně zajímavý osud, který aspoň zběžně nastínil server ExtraStory.cz


Ze Sibiře až do Los Angeles: Dcera Rasputina Maria prožila nevšední osud

Simona Knotková, 3. 7. 2016


Maria Rasputin se narodila jako dcera vlivného mystika Grigorije Rasputina. O vzrušující život plný změn neměla skutečně nouzi.

Maria Grigorjevna Rasputin se narodila 26. března 1898 ve vesnici Pokrovskoje. Zde prožívala rané dětství po boku dvou sourozenců, otce Grigorije a matky Paraskevy. Situace se změnila v roce 1906, kdy byl její otec Grigorij uveden do carské rodiny v Petrohradu. Oblíbila si ho zejména Alexandra Fjodorovna, která si ho na dvůr přizvala, aby uzdravil jejího syna Alexeje Nikolajeviče, trpícího hemofilií.

Maria se společně se sestrou Varvarou učila ve velkém městě způsobům a stávala se z ní mladá dáma. Věhlas otce se rychle šířil a do jejich bytu začaly docházet četné návštěvy. Maria u té příležitosti fungovala jako hosteska. Sama ale příliš netušila, proč jsou z jejího otce všichni tak unešení. Pro ni to byl jenom primitivní vesnický muž a přísný rodič se silnou vírou k Bohu. Z bezprostředního kontaktu také pozorovala jeho silnou vášeň pro alkohol a ženy. Rasputin byl zkrátka vše, jen ne svatý muž, za něhož ho petrohradská smetánka měla. A zakrátko ho už měli dost také politici.

30. prosince 1916 se ho poslanec Státní dumy Vladimir Puriškevič a kníže Felix Felixovič Jusupov nejprve pokusili otrávit. Když jed neúčinkoval, několikrát jej střelili a nakonec hodili do řeky Něvy. Podle pitvy měl v té době ale stále žít a usmrtilo jej nakonec až udušení ve vodě. Život Mariy v tu chvíli udělal další otočku.

Rodina Alexandry Fjodorovny byla zatknuta a s nástupem Ruské revoluce později i s celou rodinou zavražděná. Maria se i s Varvarou vrátila ke své matce do Pokrovskoje. V roce 1917 se provdala za Borise Solovjeva. Manželství však nebylo šťastné a skončilo Borisovou smrtí v roce 1926. Do té doby dvojice společně s dvěma dcerami cestovala po Evropě a skrývala se před bolševiky. Tolik štěstí už neměl zbytek její rodiny. Sestra zemřela v Moskvě, kromě smrti hladem se spekuluje o otrávení. Matka a bratr Dmitrij skončili v gulagu a Maria je už nikdy nespatřila.


Po skonu manžela Maria začala tančit po kabaretech. V roce 1929 vydala první knihu Skutečný Rasputin, v níž se snažila jméno svého otce očistit. Její další kariérní putování ji zavedlo do cirkusových voliér, kde trénovala zvěř. "Ptají se mě, jestli mi nevadí být v kleci se zvířaty. 'Proč ne?' říkám jim. 'Už jsem byla v kleci s bolševiky,'" s humorem tvrdila.

V roce 1935 se s cirkusem dostala až do Ameriky. O dva roky později oficiálně přijala americké občanství a po zranění medvědem skončila s cirkusem. Znovu se vdala a zakotvila v Los Angeles. Po rozvodu se přestěhovala do Silverlake, kde strávila i zbytek svého života a pracovala zde v loděnici. Okolí ji znalo jako přátelskou dámu, která pravidelně chodila do ruského ortodoxního kostela. V důchodu příležitostně hlídala děti a sem tam podala rozhovor, když jí docházely peníze. Vždy v nich neopomínala zmiňovat svého otce, o němž mluvila jako o dobrém muži, kterého očernila zmanipulovaná společnost.

V roce 1977 pak vydala další knihu Rasputin: Muž za mýtem. Krátce po jejím publikování 27. září zemřela. Pohřbena je na losangelském hřbitově Angelus Rosedale Cemetery.

Zdroj vč. fotografií: ExtraStory.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat