24. dubna 2016

Karel IV. na ČT

Camozřejmě, že si naše jediná veřejnoprávní televize nemůže nechat ujít tak slavné a významné výročí, jakým je narození Karla IV., celkem oprávněně považovaného za největšího Čecha, i když o jeho češství by se dalo spekulovat.

ČT si nicméně při této příležitosti připravila celou řadu dokumentů, seriálů a dalších doplňujících pořadů.

ČT si k tomuto slavnému výročí připravila řadu dokumentů, seriálů a dalších doplňujících pořadů zaměřených nejen na Karla, ale i jeho předchůdce a následovníky. Můžete se dozvědět více o gotické a mystické nádheře Karlova mostu, pozornost bude věnována i Janu Lucemburskému a jeho ženě, české přemyslovské princezně Elišce nebo naopak Karlovu synovi Zikmundovi, který má v české historiografii nezáviděníhodné postavení zrádné lišky ryšavé, i když pohled na tuto historickou osobu už se přeci jen trochu proměňuje.

Některé pořady budou zaměřeny na jednotlivé relikvie a památky Karlovy doby - svatováclavskou korunu, Dalimilovu kroniku, Pražský hrad. 

A stejně jako ČT využila příležitosti výročí Jana Husa, tak nyní využívá příležitosti k celovečernímu filmu věnovanému Karlovi. Hlas pro římského krále zatím dle ukázek vypadá velmi lákavě, uvidíme v květnu, jak se zdařil. Ačkoliv autoři se dušují, že se snažili zachovat historickou přesnost. Hlavní roli svěřili do bratrských rukou, tentokrát Kryštofu Hádkovi, zatímco jeho matku, ctižádostivou a hrdou Přemyslovnu ztvární Hana Vagnerová. Kromě nového velkofilmu nebudou chybět ani starší díla české kinematografie, včetně nesmrtelné Noci na Karlštejně.

Celý soupis doprovodného kolotoče si můžete prohlédnout na stránkách ČT, kde lze proklikávat na stránky jednotlivých pořadů. Česká televize: Karel IV. - 700 let

O filmu Hlas pro římského krále Hlas pro římského krále





Žádné komentáře:

Okomentovat